Home

Groene Baret

Film

Nieuw Guinea

Nieuws

Partners

Contact


 

GROENE BARET

Zoals alle commando’s ter wereld dragen ook de Nederlandse de groene baret en kunnen ze worden ingezet voor speciale operaties. Daarmee behoren ze tot de zogenaamde 'Special Forces’

De groene baret is de kleur baret die in Nederland alleen gedragen wordt door het Korps Commandotroepen (KCT). De reden dat voor de kleur groen is gekozen is omdat ten tijde van de oprichting van de eerste commando eenheden in Engeland in juni 1940 de kleur groen de enige kleur was die niet in gebruik was bij andere eenheden. Later in de tweede wereldoorlog, werd door de Britten besloten om ook uit de bezette gebieden afkomstige militairen toe te laten. Zodoende meldden ook de eerste Nederlandse militairen zich aan. Alle militairen die de zware commando opleiding hebben gehaald krijgen de groene baret uitgereikt.

Het Nederlandse Korps Commandotroepen (KCT) is het keurkorps van het Commando Landstrijdkrachten CLAS.

Zoals alle commando’s ter wereld kunnen ook de Nederlandse commando's wereldwijd worden ingezet bij (geheime) speciale operaties. Daarmee behoren ze tot de zogenaamde 'Special Forces'.

Het KCT bestaat uit een Stafverzorgings- en een instructiecompagnie en de: 103e, 104e, 105e en 108e Commandotroepen compagnieën. Deze bestaan elk weer uit verschillende commandoploegen met een “eigen” specialisatie.

Een commandoploeg bestaat over het algemeen uit 8 man; van elke individuele specialisatie zijn in de groep 2 experts aanwezig (2 medics, 2 sluipschutters, 2 explosievenexperts en 2 radio specialisten).